intervju – Luka Jarčov sezona 2022./23.

Još jedna hokejaška sezona primiče se kraju. Razgovarali smo sa sportskim direktorom i trenerom KHL Sisak, Lukom Jarčovom.

Luka Jarčov o cijeloj seniorskoj sezoni: “Prošle godine smo preskočili 2-3 stepenice,ali smo se ove godine vratili jednu unatrag

Ova sezona započela vam je odlaskom u Bugarsku na Continental Cup, gdje ste osvojili prolaz dalje i otišli u Francusku. Koliko vam je taj turnir pomogao da se pripremite za nadolazeći IHL i Prvenstvo Hrvatske?
Tako je, sezona je počela pripremama i odlaskom u Bugarsku, Sofiju. Tamo smo, po mom mišljenju, odradili odličan turnir i bez problema otišli u drugi krug natjecanja u Angers. Tamo su nas dočekale profesionalne momčadi i to je bilo odlično iskustvo za nas. U Angersu smo pružili dobar hokej, bez obzira na rezultat. Ta dva turnira bila su odlična provjera za cijelu sezonu, i s obzirom na to da su uspješno završila, očekivao sam puno bolju sezonu.
U samu sezonu IHL-a ušli smo loše, i nisam bio zadovoljan, ni igrom, ni stavom kojeg smo imali na ledu i van njega. U drugom dijelu sezone smo malo podigli nivo igre, dolaskom Selitaja, Malenice i na kraju Bebeka. Dobili smo na toj agresivnosti koju sam htio od početka, te smo imali puno bolju obranu, Bebek je odlično nadomjestio Ramsaya koji je u 1. dijelu sezone zabijao puno golova, te nam je kasnije to nedostajalo.

Od početka 2023.godine imali ste veoma gust raspored, odigrali ste više od 50 utakmica. Koliko su umor i ozljede utjecale na to da niste uspjeli doći do većeg uspjeha ove sezone ?
Imali smo puno problema s ozljedama, ali fizička sprema igrača je bila na dovoljno visokom nivou i smatram da smo fizički spremniji od sva tri zagrebačka kluba, tako da gust raspored i umor ne bi krivio za neuspjeh protiv Zvezde i Zagreba u finalu. Ipak smo u ključnim trenucima utakmice bili bolji, i imali vodstvo, ali odjednom je to nestalo, a snage je bilo.

Momčad Crvene Zvezde koštala vas je ispadanja u četvrtfinalu IHL-a drugu godinu zaredom. U toj seriji ove ste godini vodili 2:0, te ste imali prednost od nekoliko golova na domaćem ledu nakon prve trećine. Kako to da niste uspjeli zadržati tu prednost?
Dvije potpuno različite sezone za nas, koje su završile isto, porazom u četvrtfinalu protiv Crvene Zvezde. Prva sezona bila je bez velikih očekivanja s puno pobjeda,dok je u drugoj sezoni bilo puno očekivanja i puno mučenja i traženja tijekom cijele sezone. Smatram da je došlo do napretka, jer smo pomladili momčad, fizički smo svakako bolji nego prošle sezone.
Ove sezone sam smatrao da smo stvarno zreli da preskočimo tu razinu, pogotovo nakon vodstva 2-0 u seriji. Svaku utakmicu protiv Zvezde smo po meni bili dominantnija momčad, ali na kraju je prevladalo njihovo iskustvo. Čekali su naše greške i iskoristili su ih. U 3.utakmici kada smo poveli 3-0 u 1. Trećini, nisam mislio da je gotova utakmica, ali smo bili u tom trenutkom toliko dominantniji da smo počeli igrati na ljepotu, a takav protivnik i utakmica to ne trpi. Sva 3 gola su bila iz gužve, na odbijance, a poslije smo pokušavali zabiti “u prazan gol”, dok smo mi igrali lijepo oni su zabijali i vratili su se u utakmicu.
Imali smo crne rupe u igri gdje se na nekoliko minuta izgubimo, počnemo igrati nešto što se nismo dogovorili, a poslije toga ako primiš golove se teško vratiti.

Finale PH, serija od 5 utakmica i neizvjesnost do samoga kraja. Kako ste zadovoljni sezonom s obzirom na to da vam je promakao naslov državnih prvaka?
Finale PH je bilo iznimno uzbudljivo, kako nama za igrati, tako i gledateljima za gledati i uživati u utakmicama i atmosferi. Obje momčadi su pružile odličan hokej i pokazale da su vrijedne da ih publika dođe podržati, ali i da se malo više piše i prati hokej u Hrvatskoj. Atmosfera na utakmicama je bila odlična, suđenje je također bilo dobro kroz cijelu seriju. Baš pravi gušt za igranje i gledanje. Nadam se da smo dobrom igrom kroz cijelu sezonu zaslužili da nas se dođe podržati u onakvom broju. Ostavili smo srce na terenu, borili smo se do zadnje sekunde, na kraju nam je nedostajalo malo sportske sreće. Ali, osim sportske sreće moram reći da je nedopustivo da vodimo u seriji 2 puta po 4-2 skoro 10 minuta do kraja i izgubimo, tu očito ima neki puno dublji problem koji moramo detektirati. Od početka serije smo znali da je Zagreb odlična momčad, s nekoliko sjajnih pojedinaca. Ovim putem želim i čestitati KHL Zagreb na osvojenoj seriji, pokazali su da su odlična momčad i da nisu bez razloga u finalu zadnjih 5 godina.

Smatrate li da je ova sezona neuspješno jer niste uspjeli u IHL-u prijeći jednu stepenicu više nego prošle sezone i u PH niste obranili naslov državnih prvaka ?
Smatram da smo prošle godine preskočili 2-3 stepenice više od očekivanog, ali da smo se ove godine vratili jednu unatrag. Mislim da smo s ovom momčadi trebali preskočiti tu stepenicu u IHL-u, jer smo se adekvatno pripremili, u playoffu smo igrali odličan hokej, i bili smo dominantniji u skoro svakoj utakmici, osim što smo imali problem s realizacijom. I kad podvučemo crtu između ciljeva koje smo zacrtali na početku godine, a to je bio ulazak u 2. krug playoffa, odnosno Finale IHL-a, obrana naslova PH i napuniti Zibel, sezona je neuspješna jer nismo ostvarili primarni i sekundarni cilj. Ono što bih mogao okarakterizirati kao uspjeh je da znam da bez obzira na lošiju igru koju smo pružali tijekom 1. dijela sezone, svi klubovi u IHL-u su nas htjeli izbjeći u playoffu, te da smo za kraj sezone na Prvenstvu Hrvatske uspjeli napuniti Ledenu dvoranu Zibel, ali ću ipak ocijeniti sezonu kao neuspješnu s mog gledišta.

Atmosfera na tribinama Ledene dvorane Zibel iz utakmice u utakmicu bila je sve užarenija. Finalna “majstorica” napunila je tribine do kraja. Što biste poručili navijačima, koji vas prate cijele sezone ?
Atmosfera je bila izvanredna i volio bi da bude tako svaku utakmicu, želio bih se zahvaliti navijačima koji su nas podržavali tijekom cijele sezone, a pogotovo na zadnjoj utakmici, stvarno je bilo prekrasno igrati pred njima, podsjetilo me na one dane u Medveščaku, u Domu sportova. Siščani su stvarno odlična publika i sjajni navijači i želim im se ponovo zahvaliti na tome, pogotovo što su stali iza nas nakon nekoliko teških poraza, na kojima im se moram ispričati. Dali smo sve od sebe, igrali smo za njih, ali jednostavno nije išlo…

Za kraj, izgradnjom Ledene dvorane Zibel nismo samo podigli KHL Sisak nego i cijeli Hrvatski hokej, vratili smo publiku na Zibel i Velesajam, pokazali smo da smo s jakim i konkurentnim Siskom, podigli cijeli Hrvatski hokej na jednu novu razinu, te je sama liga konkurentnija i zanimljivija. Ovakvu atmosferu na prvenstvu Hrvatske 2. godine za redom nikad nismo imali, čak ni u “zlatno” vrijeme Medveščaka. I važno je da to odgovorne osobe u Savezu prepoznaju. Sljedeće godine ćemo se vratiti jači nego ove, dat ćemo sve od sebe da vratimo pehar na Zibel.

slike od Foto Kluba Sisak

Novosti i obavijesti iz kluba

KHL novosti

najbrža i najljepša kolektivna igra na svijetu

Imaš pitanje? Pošalji upit!

Privola: