Slide background
Slide background
Slide background

Roditeljski kutak

RoditeljiPočela je nova sezona hokeja na ledu. Najbolji i najgori trenutak u godini. Oboje zavijeno u jednom. U želji za što uspješnijom sezonom i nastavkom iste napisali smo neke smjernice za koje smatramo da ih se trebate pridržavati.

 

1. PODUPIRITE SVOJE DIJETE

Ne mislimo samo u financijskom smislu. Proučavanjem je utvrđeno da većina djece sudjeluje u sportu zbog zabave. Klinci ne razmišljaju o igranju u NHL-u, KHL-u ili EBEL-u kad imanju 5,6,7,8… godina, kao što nekad razmišljaju njihovi roditelji. Klinci neka se zabavljaju, jer zbog toga što je to njihova zabava, zabavljate se i vi. Svaki roditelj neka pokuša shvatiti, da ako kupuje opremu, plača članarinu, sufinancira natjecanja, to ne znači da je vlasnik igre. Igra pripada igračima.

 

2. NA VRIJEME I S VOLJOM

Dovodite svoju djecu na sve treninge, utakmice, turnire i druženja. Time ih učite disciplini, točnosti, a ujedno utječete na neometani tijek treninga. Trening naime ne započinje izlaskom na led. On započinje kao prvo s pravovremenim dolaskom, najmanje 20 min prije izlaska na led, u kategoriji u kojoj su Vaša djeca trenutno. Što će postajati stariji i ići u kategorije više to će se i vrijeme dolaska produljivati. U svlačionici se zagrijavaju, pripremaju za izlaske na led i vježbe koje će tamo izvoditi. U ekipnim sportovima često je period prije i nakon treninga ili utakmice, u mnogim primjerima bolje koristan pri učenju životnih lekcija i bolje zabavan od utakmice ili treninga.

 

3. POŠTUJTE PROSTOR GARDEROBE

To je prostor gdje su karte za ulaz podijeljene trenerima, tehničkoj ekipi i prije svega IGRAČIMA. Da, stegnite im klizaljke i to je sve. Dalje oni mogu sami. To se uči doma, a i uvijek mogu jedan drugome pomagati.

 

4. PODUPIRITE I TRENERA

Trening prepustite treneru. Postoji stara Kanadska poslovica: “ Znate li kad počinje nova sezona hokeja na ledu ?????? Kad prvog roditelja istjeraju iz dvorane. “ Ima još. U Kanadi se može nabaviti majica na kojoj na prednjoj strani piše “ Naravno znam više nego trener “ na zadnjoj “ Ja sam jedan od roditelja hokejaša “! Stoga si nemojte dozvoliti da Vi postanete vlasnikom jedne takve majice. Trener je odgovoran za svoje odluke koje su uvijek najbolje za ekipu. Ponekad će te odluke Vama izgledati čudno i odnosit će se možda i na Vaše dijete, ali ih morate razumjeti i poštovati.

 

5. ŠTOPERICA RODITELJ

Ne budite roditelj koji na tribinama mjeri koja je trojka, četvorka ili petorka koliko igrala. U prijašnjim sezonama smo to zamijetili. Roditelj s štopericom prati svoje dijete, utakmicu nikad. Zna koliko je njegov klinac odigrao na ledu, ali koliko je suigrač, ne. Ponosan i sretan ako klinac zabije gol, ali ga nije briga kad zabije drugi. Jedna od velikih lekcija ekipnog sporta je da svi skupa naučimo kako TIMSKI POSAO LAKO MOŽE SVAŠTA PROMJENITI. Timski rad među roditeljima jednako je važan kao timski rad na ledu. Samo jedan roditelj s štopericom lako pokvari kemiju ekipe u cijeloj sezoni.

 

6. SUĐENJE

Vjerujte, znam iz iskustva. Biti sudac u hokeju na ledu uopće nije lako i jednostavno. Kad bi bilo tako, bilo bi puno više sudaca. Znajte, iako to ne pokazuju, suci čuju SVE. Skoro svi suci sude najbolje što mogu. I oni kao i treneri i igrači rade greške. No to nije razlog da im se svašta izgovara, a i Vašem djetetu neće biti ugodno ako čuje Vaše prigovaranje, a još gore proste riječi upućene sucu.

 

7. VOŽNJA DOMA

Nakon utakmice ili treninga može postati glavna točka trzavica između roditelja i djeteta. Kad sjednete u auto ne zasipajte ga sa milion pitanje ili još gore ne kritizirajte njegovo igranje ili igranje suigrača. Pustite njega da govori ukoliko želi. Pogotovo ako vozite još kojeg klinca. Neka oni razgovaraju između sebe. Samo im dajte do znanja da pratite njihov razgovor. Ako ih i želite već nešto pitati onda to napravite kad znate da su misli o utakmici ili treningu izbacili iz glave i da se zabavljaju nečim drugim. Vožnja autom kući ponekad može biti vrlo emotivan trenutak.

 

8. ŠKOLA

Potičite svoje dijete na školu i učenje. Skupa budite ponosni na njegovu školu i uspjeh u njoj. Budite ponosni na njegov život izvan ledene plohe i treninga. Zašto? Hokejaš u svom životu mora biti stalno spreman na najgore, a može se nadati najboljem. Ako se u životu neće moći osloniti na hokej uvijek će se moći osloniti na izobrazbu i znanje.


 ZA KRAJ

9. HOKEJ

Hokej je vrlo, vrlo težak sport. Za igranje hokeja potrebno je veliko znanje, puno vještine, ogroman trud, ustrajanje u želji i kad nije onako kako si želio. Zato roditelji budite strpljivi i podupirite svoje dijete što više možete. Podupirite ga da na svakom treningu, na svakoj utakmici da daje sve od sebe. Podupirite ga i komunicirajte s njim. Neka djeca trebaju više vremena od druge da savladaju nešto. Zamislite si da je to učenje vožnje bicikla. Neki svladaju odmah, a nekima treba znatno duže i više, ali ga u konačnici gotovo svi nauče voziti.


 

NEKA VAM JE U NOVOJ SEZONI ZABAVNO, UŽIVAJTE U LUDOSTIMA KOJE HOKEJ NA LEDU DONOSI !
KHL SISAK I TRENERI