Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Povijest kluba


„HRVATSKO SKLIZALAČKO DRUŽTVO“ SISAK (1880.)

Pravila Hrvatskoga sklizačkog društva u Sisku 1880. godina
Pravila Hrvatskoga sklizačkog društva u Sisku 1880. godina

Osnovano 17. ožujka 1880. godine u Sisku. Bilo je drugo u Hrvatskoj. Prvo osnovano u Zagrebu 1876. godine. Osnivači društva bili su članovi tadašnjeg Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Sisku, a među inicijatorima nalazili su se Eugen Janušić, Antolković i Fabatz. Prema usvojenim društvenim pravilima, koja su odobrena po odjelu za unutarnje poslove Kraljevske hrvatsko-slavonsko-dalmatinske zemaljske vlade u Zagrebu 7. srpnja 1880. godine, „Svrha je hrvatskom sklizačkom družtvu u Sisku gajenje i promicanje sklizanja, koja se ima postići priredbom lijepog i udobnog sklizališta uz što povoljnije uvjete. Nadalje će se družtvo unapređivati družtveni život priređujući družtvene zabave i gojeć uz to dobrotvorne svrhe…“. Hrvatsko sklizačko družtvo u Sisku imalo je veliki broj članova jer se u članstvo primalo svakoga koji je platio u ime upisnine 50 novčića i za godišnju članarinu 5 forinta. Oni članovi koji su uz to platili još i posebni dodatak od 25 forinti bili su u društvu upisani kao članovi – utemeljitelji. Društvo je djelovalo niz godina uređujući kad su za to postojali uvjeti tokom zima sklizališta u Sisku na primjer kod Marićevog brda u Novom Sisku, na Gmajni, kod Špeljakove kuće, gdje je danas gimnazija i nekim drugim mjestima u Starom Sisku na kojima su brojni članovi provodili slobodno vrijeme. Uređena sklizališta društva članovi su koristili besplatno, a svi ostali građani Siska ili drugih mjesta uz dnevnu ulazninu od 30 novčića i odobrenje jednog od odbornika društva.


POČECI HOKEJA U SISKU (1930.-1931.)

Prva utakmica 1930. godina
Prva utakmica 1930. godina

PRVA HOKEJSKA UTAKMICA – Odigrana je u Sisku 21. Veljače 1930. godine. Dvije momčadi učenika Državne realne gimnazije u Sisku odigrale su toga dana prijateljsku utakmicu na zaleđenoj „Gmajni“ (danas je to dio naselja „Zeleni brijeg“). Susret momčadi sedmog razreda protiv reprezentacije ostalih razreda završen je rezultatom 2:2. Utakmicu je sudio prof. Dragutin Friedrich. U prvoj utakmici hokeja na ledu u Sisku nastupili su Mirko Mihelčić, Milivoj Kunce, Milan Kavšek, Ivan Migić, Ivo Premrl, Mata Starčević, Velimir Pertinač, Zlatko Pinotić, Nikola Bačić, Vlado Berghauer, Želimir Godler i Zdenko Bačić Mali.

DRUGA UTAKMICA – Točno godinu dana prošlo je od prve utakmice u hokeju na ledu, odigrane u Sisku, kada su učenici gimnazije ponovno izašli na led. Druga utakmica odigrana je također 21. Veljače , ali 1931. godine na takozvanoj „Momčilovićevoj grabi“. Igrali su učenici osmog razreda gimnazije i reprezentacije ostalih razreda. Susret je završio s rezultatom 5:1 u korist maturanata.

Igrali su:

VIII razred: Višnja Godler, Vlado Berghauer, Đuro Fischer, Mata Starčević, Antun Kovačić, Milan Kavšek, Miro Mihelčić.

REPREZENTACIJA OSTALIH RAZREDA: Otto Ghilardi, Bogdan Bogdanović, Branko Sušnjak, Stjepan Lang, Franjo Knebl, Želimir Godler, Đuka Supančić.


SELEKCIJA ŠPORTSKOG KLUBA „SLAVIJA“ SISAK (1934.-1938.)

Momčad Slavije 1935.g.
Momčad Slavije 1935.g.
Momčad Slavije 1938.g.
Momčad Slavije 1938.g.

Osnovana krajem 1934. Godine, na inicijativu Vlade Berghauera, Mate Starčevića i još nekih hokejaša, koji su nastojali da organiziraju prvi hokejaški klub u Sisku. Njihovu ideju prihvatio je inženjer Julije Stipetić, tadašnji član klupskog odbora Športskog kluba „Slavija“ i predložio da se u sastavu ovog kluba osnuje sekcija hokeja na ledu. Za referenta sekcije izabran je Vilko Mlinarić. Prvu utakmicu hokejska sekcija ŠK „Slavija“ igrala je u Karlovcu 17. veljače 1935. godine. Sekcija je odigrala više prijateljskih utakmica s momčadima iz Karlovca i Zagreba, a 1937. godine sudjelovala je i u prvom prvenstvu Savske banovine i Jugoslavije, koje nije završeno zbog pomanjkanja leda. Članovi sekcije svake zime uređivali su igralište za hokej i klizanje, najčešće na nogometnom igralištu ŠK „Slavija“. Na ovom klizalištu uz hokejske utakmice sekcija je priređivala i priredbe u umjetničkom klizanju i organizirala klizanje za građane Siska. Klizalište je imalo i električnu rasvjetu, pa se često igralo hokej i klizalo cijele noći. U momčadi „Slavije“ hokej su igrali Vjenceslav Holubek, Vlado Berghauer, Mata Starčević, Joža Štampf, Milan Kavšek, Želimir Godler, Franjo Knebl, Đuro Đulaj, Oliver Pötzl, Branko Herlinger, Đuka Supančić, Božo Senčar, Ivan Sertić, Ante Kovačić, Josip Čeak i neki drugi igrači. Zbog pomanjkanja materijalnih sredstava klupski odbor Športskog kluba „Slavija“ donio je u jesen 1938. godine odluku o ukidanju sekcije hokeja na ledu. Jugoslavnski klizački savez brisao je sekciju „Slavije“ iz svog članstva 17. prosinca 1938. godine.


SEKCIJA HOKEJA NA LEDU HAŠK (ZAGREB) (1938.-1942.)

Djeluje od sredine prosinca 1938. godine, kada su članovi dotadašnje sekcije hokeja na ledu Športskog kluba „Slavija“ (Sisak) prešli u HAŠK. Ovaj prijelaz dogovorili su braća Đuka i Joža Štampf , u to vrijeme atletičari u HAŠK-u, ponudivši tajniku HAŠK-a Lucijanu Kovačiću da, uz određene uvjete, cijela momčad „Slavije“, koja je ukinula sekciju hokeja, prijeđe u HAŠK. Ovaj neobičan sportski transfer ostvaren je početkom prosinca 1938. godine uz uvjet da Sisački hokejaši igraju za HAŠK, u novom klubu dobiju opremu i materijalna sredstva za putovanja, a da treniraju u Sisku. Sisački hokejaši nekoliko godina uspješno su igrali u momčadi Zagrebačkog HAŠK-a. U prvom službenom prvenstvu Jugoslavije u hokeju na ledu momčad HAŠK-a osvojila je treće mjesto (1939.) i četvrto mjesto (1940.). Dva puta igrali su i u prvenstvu Banovine Hrvatske i odigrali više prijateljskih utakmica. U momčadi HAŠK-a (Zagreb) igrali su Sisčani Vjenceslav Holubek, Želimir Godler, Vlado Berghauer, Oliver Pötzl, Mata Starčević, Božo Senčar, Joža Štampf, Franjo Knebl, Veljko Popović, Milan Kavšek, Stipa Starčević, Josip Kovačić i Maurer. Uz njih u momčadi su igrali i prof. Dragutin Friedrich (bivši profesor Sisačke gimnazije), te Jan Hemmerling i Galecky (poljski reprezentativci u hokeju i nogometu). Posljednju utakmicu momčad HAŠK-a odigrala je u zimi 1942. godine.

HASK_1939 Momčilova Graba Rijeka Kupa u Vrbini


HOKEJSKA SEKCIJA SINDIKALNOG FISKULTURNOG DRUŠTVA „NAPRIJED“ SISAK (1946.-1952.)

NaprijedOsnovana u jesen 1946. godine na inicijativu Mate Starčevića, predratnog hokejaša „Slavije“ (Sisak) i HAŠK-a (Zagreb). Prvu utakmicu hokejaši „Naprijeda“ odigrali su 5. siječnja 1947. godine u Karlovcu, a 7. siječnja 1947. godine igrali su prvu posljeratnu utakmicu u Sisku. Sekcija hokeja na ledu SFD „Naprijed“ odigrala je više prijateljskih utakmica s klubovima iz Zagreba, Karlovca i Varaždina i sudjelovala u prvenstvima Hrvatske i Jugoslavije. U prvenstvu SR Hrvatske 1947. I 1950. godine „Naprijed“ je osvojila četvrto mjesto, a u prvenstvu jugoslavije 1949. godine sedmo mjesto.  Najveći problem kluba bili su često pomanjkanje leda, pa je nekoliko sezona prošlo bez igranja utakmica, Sekcija je uređivala hokejska igrališta na raznim mjestima u gradu, najčešće kod Jodnog kupališta. U momčadi hokejske sekcije „Naprijed“ igrali su Joža Štampf, Oliver Pötzl, Mata Starčević, Božo Senčar, Ivo Novosel, Ivan Ivšić, Milan Tomaško, Švenda, Drago Lovreković, Josip Klasić, Vjenceslav Holubek, Ivan Kaurić, Siniša Tubić, Pero Pavičić, Branko Markušić, Mažuran, Boro Tarabić, Srećko Senčar, Slavko Draženović, Slavko Barlović i još neki hokejaši. Sekcija je djelovala do 28. veljače 1952. godine, kada su spojena sportska društva „Naprijed“ i „Segesta“.


HOKEJSKA SEKCIJA SPORTSKOG DRUŠTVA „SEGESTA“ SISAK (1952.-1965.)

 1964g 1964Djeluje od 28. veljače 1952. godine, kada su spojena sportska društva „Naprijed“ i „Nafta“ u novo društvo „Segesta“. Sve do zime 1954. Godine hokejaši „Segeste“ samo treniraju i igraju međusobno, jer nemaju novaca za sudjelovanje u prvenstvu, koje se igra u Sloveniji. Tako su 1953. godine morali otkazati sudjelovanje u II saveznoj ligi („Kladivar“ Celje, „Joža Gregorčić“ Jesenice, „Spartak“ Subotica i „Segesta“). Od 1954. godine momčad hokejske sekcije „Segesta“ sudjeluje u više republičkih prvenstava i ostvaruje niz zapaženih rezultata. U prvenstvima Hrvatske 1958. I 1959. godine „Segesta“ osvaja naslov prvaka, a pobjedom u kvalifikacijama republičkih prvaka 1959. godine postaje član Savezne lige hokeja na ledu. Prvenstvo Hrvatske „Segesta“ je osvojila i 1961. godine, dok je 1962. i 1963. godine bila druga. Još tri puta momčad je sudjelovala u kvalifikacijama za ulazak u Saveznu ligu hokeja na ledu (1961., 1962. I 1963. godine), ali bez uspjeha. Dok je djelovala u sastavu Sportskog društva „Segesta“, sekciju hokeja na ledu vodili su Mato Starčević (do 1961.) i kasnije Luka Polinčić, uz znatnu podršku predsjednika sportskog društva Srećka Steinburga. Prestankom djelovanja Sportkog društva „Segesta“ njene sekcije i klubovi uglavnom ostaju djelovati samostalno. Među njima i hokejaši do 14. prosinca 1965. godine kada je osnovan novi klub. U momčadi hokejske sekcije „Segeste“ igrali su Vjenceslav Holubek, Tomica Belobrajdić, Ivan Ivšić, Siniša Tubić, Branko Markušić, Josip Klasić, Boro Tarabić, Slavko i Božo Draženović, Ivo Novosel, Drago Lovreković, Božo i Srećko Senčar, Oliver Pötzl, Drago Čeh, Miroslav Šojat, Jurica Fritz, Tino Ilijaš, Vlado Habulin, Alojz Obranković, Ivica Smolčić, Vlado Basarić, Đajić, Šojat II, Anzil, Drago Bačun, Ciglar, Albert Klasić, Damir Kerep, Ico Veršić, Božo Krčmar, Nikola Srebrić, Željko Jasić, Klasnić, Zlatko Štampf, Milan Gojković, Ljuckanov, Marin Butković, Đuro i Stjepan Olah.  


KLUB ZA KLIZANJE, HOKEJ NA LEDU I KOTURANJE „SEGESTA“ SISAK (1965.-1972.)

1972Osnovan 14. prosinca 1965, godine, na inicijativu članova dotadašnje sekcije „Segeste“. U prvi klupski odbor bili su izabrani inž. Milan Tomaško, predsjednik, Martin Jakubin i Srećko Steinburg, potpredsjednici, Luka Polinčić, tajnik, Ladislav Furlan, blagajnik, Zdravko Grepl, Branko Markušić, prof. Božidar Jakolić, Aleksandar Lončar, Ivan Štos, Zdenko Malović, Josip Šleis, Joža Štampf i Ivan Ivšić. Novi klub nastavio je tradiciju i kontinuitet djelovanja dotadašnjih sekcija hokeja na ledu u Sisku. Hokejska momčad kluba odigrala je više prijateljskih utakmica, a u prvenstvu SR Hrvatske 1969. godine osvojila drugo mjesto. U vrijeme djelovanja kluba za klizanje, hokej na ledu i koturanje, od 14. prosinca 1965. do 4. ožujka 1972. godine, nije bilo mnogo utakmica. Klizalište s umjetnim ledom dovršeno je bilo tek krajem 1971. godine, zime nisu bile pogodne za prirodni led i hokejaši su imali mršave natjecateljske sezone. U hokejskoj momčadi igrali su Damir Kerep, Ivan Ivšić, Vlado Habulin, Tino Ilijaš, Draženović, Ico Veršić, Željko Jasić, Nikola Srebrić, Božo Krčmar, Alojz Obranković, Đuro i Stjepan Olah, Josip Klasić, Miroslav Vuletić, Ljuckanov, Remenar, Albert Klasić, Smolčić II, Stjepan Kolar, Crevar, Draksler, Darko Lončar, Željko Žuk, Krasulja, Marijan Vanić, Vlado Basarić, Ivica Horvatić, Željko Grepl, Mario Švenda, Vatroslav Kladnik, Damir Mistrić i Mario Jutt. Na godišnjoj skupštini kluba 4. ožujka 1972. godine prihvaćen je prijedlog o uključivanju kluba u sastav Sportskog društva „INA“ (Sisak) i promjeni imena u Hokej klub „INA“ (Sisak). Zbog nemogućnosti obavljanja svih formalnosti oko promjene imena kluba i preregistracije igrača na kvalifikacionom turniru za ulazak u Saveznu „B“ ligu, koji je održan od 10. Do 12. ožujka 1972. u Ljubljani, klub je nastupio s imenom „Segesta“. To je bilo posljednje natjecanje kluba pod tim imenom.

  1972_1  1972(Zibel)INA_Medvescak


HOKEJSKI KLUB „INA“ SISAK (1972.-2008.)

1975Slajd08Djeluje službeno od 13. ožujka 1972. godine, iako je nešto ranije, 4. ožujka te godine, na godišnjoj skupštini kluba donijeta odluka da klub uđe u sastav Sportskog društva „INA“ (Sisak), čije se osnivanje pripremalo tih dana, te da se nazove Hokejski klub „INA“.  U prvi klupski odbor HK „INA“ bili su izabrani inž. Boris Vago, predsjednik, Srećko Steinburg i Martin Jakubin, potpredsjednici, Luka Polinčić, tajnik, dr. Nenad Krvavica, Vili Jurečić, inž. Ivo Krmpotić, inž. Jaroslav Dvoržak, Boro Gubenšek, Vlado Habulin i Ivan Ivšić. U klubu su djelovali i Željko Jasić, Josip Galinić, inž. Zvonko Prezelj, Slavko Tkalčić i Mladen Herko predsjednici, Zlatan Vavro, Nikola Marenić, potpredsjednici, Antun Tepert, Ivan Uzelac, Juraj Kus, tajnici, Nikola Srebrić, Jura Sopić, prof. Božo Pintarić, Ivan Rožanković, Vladimir Car, Branko Markušić, Antun Ilijaš, Marijan Kovačić, Zvonko Jandrić, Slavko Draženović, Damir Martinko, Vatroslav Kladnik, Josip Plavšić, Mišo Kunstl, Darko Lončar, Vlado Arbutina, Mate Starčević, Milan Lavrnja i drugi. Hokejski klub „INA“ odigrao je više prijateljskih domaćih i međunarodnih utakmica i sudjelovao u redovnim prvenstvima. Klub je više sezona igrao u „B“ skupini Savezne hokejske lige i u Hrvatsko-Slovenskoj ligi (drugo mjesto 1982/83.), a u prvenstvima Hrvatske osvojio je drugo mjesto 1973. i 1979. godine. Juniorska momčad „INE“ bila je prvak Hrvatske 1979. i 1982. godine, kada je osvojeno i treće mjesto na prvenstvu Jugoslavije, dok su pioniri bili prvaci Hrvatske 1977/78. godine i drugi u prvenstvu Hrvatske  1979. i 1981. godine. Hokejski klub „INA“ (Sisak), dobitnik je „Sportske nagrade“ Siska 1983. godine i Zlatne i Srebrne plakete Saveza hokeja na ledu Jugoslavije 1975. i 1980. godine. U momčadi „INE“ igrali su Nikola Srebrić, Vlado i Dubravko Habulin, Alojz Oranković, Željko Jasić, Darko Lončar, Božo Krčmar, Željko Žuk, Vuletić, Boris Markušić, Perica Jandrić, Vlado Arbutina, Zdenko Rožanković, Antun Vasilj, Aleksandar Car, Krešimir Uzelac, Marijan Vanić, Željko Grepl, Mario Švenda, Stjepan Kolar, Branko Lončarević, Damir Mistrić, Mijo Didović, Željko Milanović, Nevenko Ključec, Stevo Prvulović, Željko Bogović, Josip Milković, Dujo Kolar, Mario Kus, Boris Kružić, Damir Vorkapić, Zdravko Pavlović, Vatroslav Kladnik, Zdenko Mesar, Damir Fišeković, Ernest Bilandžić, Damir Bešlić, Dinko Tomljenović, Domagoj Marenić, Tonči Frančeski, Željko Kunstl, Božidar Dujmić, Branko Rončević, Željko Bauman, Vlado Basarić, Tino Ilijaš, Vlado Badanjak, Ivica Horvatić, Mario Jutt, Zdravko Lindner, Igor Gojković, Mladen Jarčov, Željko Likarević, Dalibor Sabljić, Dušan Berendika, Vedran Čavrak, Siniša Pelikan, Dražen Štengl, Dubravko Narančić, Vlado Kučera, Vlatko Uzelac, Davor Kovačić, Slobodan Ignjatović, Siniša Turk, Miroslav Smiljanić, Srećko Horvat, Dražen Juranović, Krešimir Ferdelja, Antonio Umljenović, Vjeran Prezelj, Davor Ivšić, Davor Jakolić, Alan Ljubešić, Mario Ninković, Marijan Draksler, Marin Butković, Krešo Đurić, Dalibor Rimaj, Veljko Roksandić, Igor Martinić, Boris Čeulić, Pero Pavičić, Hrvoje Cvitan, Petar Lerotić, Robert Korica, Mario Pernar, Vladimir Agarević, Antonio Vesely, Domagoj Zorić, Norman Kuhar, Ilija Đilas, Igor Šprajc, Saša Klasić, Davor Đukić, Željko Ogulinac, Damir Hačić, Silivio Baljak, Mato Vuletić, Ivica Dobranić, Darko Neral, Bogo Jan, Milan Jan, Slavko Beravs, Jasmin Delalić, Hrvoje Štefančić, Hrvoje Lukić, Davor Soldić, Mario Jurković, Dinko Orešković, Dubravko Šepić, Boris Stojaković, Dražen Blagojević, Ljubiša Juzbašić, Miljenko Posilović, Alen Vukelić, Kristijan Vukelić, Zoran Graonić-Koko, Pero Žuk, Tomislav Čihor, Dino Kasaić, Vjekoslav Štingl, Dejan Juzbašić, Zoran Pelikan, Branko Lončarević (ml.), Domagoj Kobal, Igor Viljevac, Hrvoje Bujger, Hrvoje Brletić, Luka Žuk . Treneri u Hokejskom klubu „INA“ bili su Ivan Ivšić, prof. Božo Pintarić, Željko Jasić, Vlado Habulin, Slavko Beravs, Bogo Jan, František Lehotsky, Edo Giblak i Zdenek Mraz.


KLUB HOKEJA NA LEDU SISAK (2008- )

KHL Sisak je današnji nasljednik svih dosadašnjih sekcija i klubova hokeja na ledu u Sisku.

NEPOTPUNI PODACI (U OBRADI) !